Home > Wat zijn energiemeters?

Wat zijn energiemeters?

Slimme meter

Met een energiemeter kun je het energiegebruik in huis per apparaat meten. De laatste tijd adverteren veel energieleveranciers met een ‘slimme meter’, maar zelf een energiemeter aanschaffen om energiegebruik te meten en energie te besparen kan ook.

Slimme meter

Een slimme meter is een gewone digitale energiemeter met daarin een communicatiemodule.  deze verzendt meetgegevens van de woning naar de netbeheerder of energieleverancier. Sommige slimme meters hebben ook de functionaliteit om te schakelen: zij kunnen de hoeveelheid stroom beperken of helemaal afsluiten. Energieleveranciers laten weten dat consumenten met hun slimme meter heel eenvoudig kunnen aflezen wat de energieslurpers in huis zijn, en dat zij zo kunnen zien hoe je energie kunt besparen. Dat maakt de slimme meters controversieel, want de energiegegevens van consumenten zijn privacygevoelig. Zo kun je eruit aflezen wanneer iemand wel of niet thuis is en uit hoeveel mensen het huishouden ongeveer bestaat. Je mag de slimme meter dan ook weigeren.

Privacy

De privacy en veiligheid van je gegevens is inmiddels wel weer beter gewaarborgd. Netbeheerders krijgen niet standaard van elk kwartier de elektriciteitsgegevens en niet van elk uur de gasstanden, en je kunt er op elk moment voor kiezen om de communicatie stop te zetten. De meter werkt dan als een gewone digitale elektriciteit- of gasmeter. Je bepaalt zelf wat de frequentie is van uitlezen van de meter.

Eigen slimme meter

Een algemene slimme meter is niet per sé nodig om erachter te komen waar u meer kunt besparen. U kunt ook zelf slimme meters installeren tussen het stopcontact en het apparaat. Deze energiemeters meten naast het vermogen onder andere de wisselspanning uit het stopcontact, het minimum- en maximumvermogen van het apparaat en de spanning. Voor het monitoren van het energiegebruik zijn deze laatste functies niet per sé nodig, maar het is wel handig.

Heeft u hulp nodig bij het installeren van deze slimme meters? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

« Terug naar pagina overzicht