Home > Wat te doen bij een stroomstoring

Wat te doen bij een stroomstoring

Wat te doen bij een stroomstoring

In deze tijd is het vervelend om geen stroom te hebben. Ons dagelijks leven is min of meer verweven met het gebruik van apparatuur. Het is dan ook van belang om bij storing zo snel mogelijk een passende oplossing te vinden. Met een paar handige stappen kunt u achterhalen wat u het beste kunt doen.

Als eerste is het goed om vast te stellen of er sprake is van een volledige stroomstoring of gedeeltelijk, waarbij een of meerdere groepen zijn uitgevallen.

Volledige stroomstoring

  • Wanneer alles is uitgevallen, kunt u kijken of de buren nog stroom hebben. Wanneer daar ook stroom is uitgevallen, doet u er goed aan om te bellen naar het nationaal storingsnummer 0800-9009. Daar kunt u dan de storing melden en gaan zij, wanneer dit nog niet gemeld is, op zoek naar een oplossing. Op die manier kan de storing zo snel mogelijk verholpen worden.
  • Hebben de buren wel stroom, dan is het tijd om naar de groepen– of stoppenkast te gaan. Bekijk of de aardlekschakelaar nog omhoog staat. Staat deze nog omhoog, dan is de kans groot dat de hoofdzekering kapot is. Hiervoor dient u contact op te nemen met de netbeheerder. Ook dit kan via 0800-9009. Zij kunnen de hoofdzekering vaak kosteloos vervangen.
  • De aardlekschakelaar is naar beneden omgeslagen. De beste optie is het uitschakelen van alle groepen en schakelaars in de kast. Zet nu de aardlekschakelaar weer aan. Blijft deze aan? Schakel dan een voor een de overige schakelaars weer in. Waarschijnlijk klapt deze bij een specifieke groep weer omlaag. Verwijder de stekkers van deze groep en doorloop voorgaande procedure opnieuw. Klapt de schakelaar alsnog om, schakel dan een elektricien in.

Gedeeltelijke stroomstoring

  • Wanneer u een gedeeltelijke stroomstoring heeft, kunt u meteen de stekkers van de apparaten die het niet doen uit de stopcontacten trekken. In de meterkast zijn waarschijnlijk een of meerdere groepen uitgevallen. Op het moment dat de stekkers zijn verwijderd, kunt u deze schakelaars weer omhoog doen. Als deze vrijwel meteen weer omslaan, heeft u een elektricien nodig.
  • Zijn er geen schakelaars in de meterkast omgeklapt, dan kan een apparaat of een stopcontact kapot zijn. Test dit door uitgevallen appar(a)at(en) op een ander stopcontact aan te sluiten. Doe hetzelfde voor het stopcontact. Ligt het aan het apparaat, dan hoeft u geen elektricien in te schakelen. Ligt het aan het stopcontact, dan kan een elektricien deze voor u repareren. Is geen van beiden de oorzaak, dan kan er een zekering of stop kapot zijn. Vervang zo nodig zelf de stop of bel een installateur om de zekering te vervangen.Durft u het niet aan om zelf in de meterkast aan de slag te gaan? Dan kunt u altijd even contact opnemen met ons. Deze kan u te allen tijden helpen met al uw elektriciteitsproblemen en storingen.
« Terug naar pagina overzicht