Home > Geld besparen met kerst

Geld besparen met kerst

December laat altijd een piek zien in het stroomverbruik, omdat het rond 16 uur al donker is en dan wordt veel elektriciteit voor verlichting in en rond het huis verbruikt. Ook door kerstverlichting valt de stroomrekening soms honderden euro’s extra hoger uit. Een aantal tips om dit te voorkomen.

Let bij het kopen van verlichting bijvoorbeeld goed op het wattage van de kerstverlichting. Dat geldt ook voor bewegende kerstmannen of rendieren. Hoe hoger het wattage, des te harder de elektriciteitsmeter draait.

Probeer bovendien gloeilampverlichting zoveel mogelijk te mijden, dat tikt namelijk extra hard aan. Beter is om uw huis te versieren met gewone kerstverlichting.

Maar het beste alternatief is led-verlichting. Een kerstboom met led-verlichting kost u in totaal ongeveer 40 eurocent aan stroomverbruik. Led-lampen verbruiken ruwweg zeven keer minder stroom dan een gloeilamp. Dat komt doordat een gloeilamp de meeste energie verliest in de vorm van warmte.

Zuinige consument

Energieadviseur Henri Kerkvliet van stroomleverancier Nuon zette de kosten van kerstverlichting op een rij. Stel, u bent een redelijk zuinige consument. U heeft binnen 40 gewone lampjes in de kerstboom, één kerstster voor het raam en buiten heeft u een snoer met 40 lampjes in een boom of langs de gevel. In totaal verbruikt u dan 125 Watt per uur.

U laat de lampjes 21 dagen lang 10 uur per dag branden, en doet ze uit als het buiten licht is. Ze branden dan 210 uur. Het elektriciteitverbruik is in dit geval 125 Watt x 210 = 26 kWh. Dit is 5 procent van het jaarlijkse energieverbruik voor verlichting van een gemiddeld huishouden, en vergelijkbaar met het jaarlijkse elektriciteitverbruik van een draadloze telefoon. De kosten zijn ongeveer 5 euro extra op uw stroomrekening.

Laat u de lampjes dag en nacht branden, dan is dat 125 Watt x 504 uur = 63 kWh. Dit is 11 procent van het jaarlijkse energieverbruik voor verlichting van een gemiddeld huishouden en vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van een versterker.De kosten zijn ongeveer 14 euro extra op de elektriciteitsrekening.

Grootverbruiker

Voorbeeld 2, u bent grootverbruiker en hebt 160 lampjes in uw kerstboom, 2 kerststerren voor het raam en kunststofpoppen met 6 lampen erin. Verder hebt u buiten kerstmannen of sneeuwpoppen omlijst met 20 meter lichtslang staan en zijn ook uw dak en kozijnen versierd met lichtjes. In totaal komt het stroomverbruik dan op 728 Watt.

Als deze verlichting 10 uur per dag brandt, 21 dagen lang, dan is het elektriciteitverbruik 210 x 728 Watt = 153 kWh. Dat is 27 procent van het jaarlijkse energieverbruik voor verlichting van een gemiddeld huishouden, en vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van een televisietoestel. De kosten aan stroom zijn dan ongeveer 33,50 euro .

Wanneer de lampjes dag en nacht aanstaan, is het elektriciteitsverbruik van deze kerstverlichting: 728 x 504 = 367 kWh. Dit is 70 procent van het jaarlijkse energieverbruik voor verlichting van een gemiddeld huishouden, en vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van een flinke koelkast met vriesvak. De kosten zijn ongeveer 81 euro extra op de elektriciteitsrekening.

Milieuzuinige vrek

Voorbeeld 3, de milieuzuinige vrek. U plaatst alleen een kerstboom met 100 led-lampjes. Het verbruik volgens de verpakking is dan 5 watt. U laat ze 10 uur per dag branden, 30 dagen lang. Het elektriciteitsverbruik is in dat geval 300 x 5 = 1,5 kwh. De stroomkosten zijn dan ongeveer 33 eurocent.

Extreem

Tot slot een extreem geval. Als u 500 professionele kerstlichten voor buiten gebruikt (van die grote zwarte rubberen snoeren met gloeilampen van 60 Watt) en die in december in totaal 217 uur aan laat staan, dan kost u dat 1432 euro aan elektriciteitsverbruik. Vervangt u die lampen voor spaarlampen van 11 Watt, dan bedraagt de stroomrekening 262,50 euro.

Bron: Telegraaf