Home > Elektriciteitsdraden: Welke kleuren horen waar?

Elektriciteitsdraden: Welke kleuren horen waar?

Welke elektriciteitsdraden

Verschillende soorten elektriciteitsdraden kun je uit elkaar houden door de verschillende kleuren. Elke draad heeft een eigen functie, deze verschillende functies zijn gekoppeld aan een specifieke kleur. Deze kleuren zijn echter wel anders dan ze vroeger waren. Pas dus goed op of je een oude of nieuwe installatie hebt.

  • De geelgroene draad is de aardingsdraad. Deze is verbonden met de aardingslus of aardingspin. Bij oude installaties is deze draad grijs.
  • De bruine draad is de fasedraad. Deze draad zorgt voor de stroomtoevoer. Deze draad staat als enige onder spanning, mits alle kleurcodes worden nageleefd. In oude installaties is deze draad groen.
  • De blauwe draad is de nuldraad. In oude installaties is deze draad rood. De nuldraad zorgt voor de stroomafvoer.
  • De zwarte draad van de installatie is de schakeldraad. Deze is altijd al zwart geweest, en is een soort verlengde van de fasedraad. Er worden verbindingen gemaakt met de schakeldraden om de stroomtoevoer van schakelaar naar, bijvoorbeeld, het lichtpunt te leiden.

Ervaren klussers en elektriciens in principe altijd de juiste kleurcombinaties. Helaas kan het zijn dat er een onervaren klusser bezig is geweest in uw installatie, pas daarom altijd goed op.

Verschillende diktes

Naast dat elektriciteitsdraden er in verschillende kleuren zijn, zijn er ook verschillende diktes. Deze dikte hangt samen met de hoeveelheid stroom die door een draad moet lopen. 1.5 millimeter is goed voor 10 Ampère. Wil je 20 Ampère door de draad laten lopen, dan heb je een dikte nodig van 2.5 millimeter. Dit laatst genoemde wordt altijd gebruikt voor stopcontacten. Wanneer er op de stopcontact zware toestellen worden aangesloten, dan is er al snel een draad nodig met een dikte van 4, of zelf 6 millimeter.

 

« Terug naar pagina overzicht