Home > Een inductiekookplaat aansluiten? Zo doet u het.

Een inductiekookplaat aansluiten? Zo doet u het.

Inductiekookplaat aansluiten

Er komt een hoop kijken bij het aansluiten van een inductiekookplaat. Daarom hier een korte instructie.

Fase 3

Heeft u een drie fase aansluiting? Dan heeft u als het goed is verschillende dradenkleuren voor u: bruin, zwart, grijs, blauw en geel/groen. De bruine draad wordt meestal P1(fase1) genoemd en de zwarte draad P2 (fase 2). De grijze draad wordt P3 (fase 3) genoemd maar het kan ook zijn dat deze zwart is. Dan heeft u twee zwarte draden met één bruine draad of drie zwarte draden. Dat is afhankelijk van het type kabel. De nuldraad wordt beschreven als de N en is altijd blauw en de geel/groene draad als de PE. In een drie fase perilex aansluiting moeten de draden als volgt worden aangesloten:
bruine draad: P1
zwarte draad: P2
grijze draad: P3
blauwe draad: N
geel/groene draad: PE

Fase 2

Heeft u een twee fase aansluiting inclusief twee nuldraden?
Ook dan heeft u als het goed is de dradenkleuren bruin, zwart, grijs, blauw en geel/groen.
Bij een twee fase aansluiting heeft u twee keer een toevoer (2 fase) en twee keer een afvoer (2 nul). Bij deze aansluiting worden de bruine draad en de blauwe draad meestal gebruikt voor de afvoer (nul). De zwarte draad en de grijze draad worden meestal gebruikt voor de toevoer (fase). Om deze af te kunnen sluiten moet u dit eerst met een spanningzoeker meten of in het perilex stopcontact kijken hoe dit is aangesloten. Indien u hiermee niet uit komt kunt u altijd een foto van de situatie maken en deze naar een elektricien mailen voor advies. Een twee fase perilex aansluiting moet als volgt worden aangesloten:
zwarte draad: P1
grijze draad: P2
bruine draad: N1
blauwe draad: N2
geel/groene draad: PE

Fase 1

Ten slotte; wanneer u een één fase aansluiting heeft:
Bij een één fase aansluiting worden alle fasen aansluitingen van de kookplaat met elkaar doorverbonden. Dit betekend dat u de kookplaat ook op een 220 volt stopcontact kunt aansluiten indien het vermogen minder is dan 3.860 Watt. Is het vermogen van de inductiekookplaat meer dan 3.86 KWh dan loopt u risico dat de groepenkast overbelast raakt wanneer u de inductiekookplaat gaat gebruiken. De één fasen aansluiting word alleen voor tijdelijke gevallen gebruikt of voor de showroom. Een één fase wordt op deze manier aangesloten:
bruine draad: P1, P2, P3
blauwe draad: N
geel/groene draad: PE

Zeggen bovenstaande termen u nog vrij weinig en wilt u dat uw kookplaat vakkundig en snel wordt aangesloten en dat het goed gebeurd? Neem dan contact op met ons!

« Terug naar pagina overzicht