Home > Collectief energiecontract en andere energiebesparingen met de VvE

Collectief energiecontract en andere energiebesparingen met de VvE

VvE-elektricien

Als huiseigenaar heb je in principe een eigen energiecontract voor het huishouden, maar als onderdeel van een Vereniging van Eigenaren (VvE), is het ook mogelijk om een collectief energiecontract af te sluiten als VvE.

Doorgaans levert dit besparingen op de rekening op en kunnen dus alle leden geld besparen op jaarbasis. Hoeveel dit is, hangt van verschillende zaken af, maar doorgaans gaat het om significante besparingen. Bovendien is het mogelijk om te besparen op de gasrekening, wanneer de VvE gebruik maakt van gas.

Daarnaast zijn er diverse andere manieren om als VvE maatregelen te treffen waarmee bespaard kan worden op de energierekeningen.

Energiecontracten

Als VvE kan er een zakelijk contract met een energieleverancier afgesloten worden. Ook is er een collectief contract mogelijk. Normaal gespreken levert dit directe besparingen op en ben je dus minder kwijt aan je energierekening dan het geval zou zijn bij een eigen huis dat niet onderdeel is van een VvE.

Een VvE beheerder kan assisteren bij eventuele onderhandelingen of het adviseren van het juiste contract. Een VvE beheerder is een externe partij die het bestuur van een VvE op zich neemt. Omdat dit veel werk behelst en de meeste leden van een VvE hier weinig tijd voor hebben of ervaring in hebben, kiezen veel VvE’s voor het uitbesteden van het VvE beheer.

Besparingen op de energierekening

Naast het energiecontract zelf, zijn er bovendien diverse manieren om te besparen op de energierekening. Dit kan zijn door maatregelen te treffen die het pand duurzamer maken, maar ook door leden meer bewust te maken van energieverbruik.

In veel VvE’s wordt ervoor gekozen om een elektricien in te huren die in alle gemeenschappelijke ruimtes sensoren installeert die verlichting en vergelijkbare elektriciteit uitschakelen wanneer zich enige tijd niemand in een ruimte bevindt, bijvoorbeeld ’s nachts.

Zo is er altijd licht wanneer iemand aanwezig is, maar staat de verlichting niet langer dan nodig aan. Dit zorgt voor minder druk op de begroting en meer geld voor andere zaken, zoals onderhoud van het pand.

Advies door elektricien

Hoewel een externe VvE beheerder advies kan geven over energiebesparende maatregelen, wordt er vaak ook gekozen voor een audit door een elektricien. Deze kan op diverse plekken bepalen of er energieverlies is, of het pand zuinig is op het gebied van energieverbruik en zo niet, hoe dit aangepakt kan worden.

 

Afhankelijk van de leeftijd en het formaat van het pand kan dit soms leiden tot enorme besparingen waar ieder lid van de VvE direct de voordelen van ondervindt.

« Terug naar pagina overzicht